2021. július 29., csütörtök

Dr. LACZKÓ Tibor: Zöldségfélék értékesítése * Mezőgazdasági Kiadó * 1977 - Jelenlegi ára: 1 860 Ft

Dr. LACZKÓ Tibor: Zöldségfélék értékesítése * Mezőgazdasági Kiadó * 1977
TARTALOM
Előszó 5
A zöldségfélék értékesítési irányai 7
A zöldségkereskedelem jellemző sajátosságai 9
A hazai fogyasztás nagysága és távlatai 11
A nagy- és kiskereskedelmi tevékenység népgazdasági jelentősége a népgazdasági jeletősége a forgalmazásban 14
A MÉK vállalatok szerepe, kapcsolataik a termelőkkel 15
A zöldségtermékek útja a termelőtől a fogyasztóig 20
A zöldségfélék termelői értékesítésének lehetőségei 23
Az éves szerződés, mint az egyenrangú partneri kapcsolatok kifejezője 23
A szerződéses kapcsolat felülvizsgálatának jelentősége az áruforgalmazás időszakában 27
Az intervenció szükségessége a zöldségfélék forgalmazásában 28
A zöldségnövények áruismerete, betakarítása, előkészítése és a vevőhöz szállítása, különös tekintettel a frissfogyasztói igényekre 29
A betakarításkor figyelmet érdemlő fontosabb kereskedelmi követelmények 29
Fontosabb zöldségfélék előkészítése értékesítésre 30
Káposztafélék 31
Gyökérzöldségnövények 40
Burgonyafélék 48
Kabakosok 62
Hüvelyesek 68
Hagymafélék 72
Levélzöldségek 77
Évelő zöldségek 80
Gomba 86
A főbb zöldségnövények göngyöleg igénye göngyölegtípusok szerint 86
A belföldi forgalomba kerülő zöldségszállító göngyölegtípusok és felhasználásuk 87
Az exportforgalomba kerülő zöldségszállító göngyölegtípusok és felhasználásuk 89
A göngyölegforgalmazással kapcsolatos általános gyakorlati tudnivalók 93
A zöldségfélék szállítása 95
A szállítás gépesítésének mértéke 100
A rakodás módjai 100
A zöldségkereskedelem felkészülése az idényen kívüli ellátásra 106
A zöldségtárolás szükségessége és célja 106
Általános tudnivalók a zöldségfélék téli tárolásáról 106
A zöldségfélék tárolásának gazdaságossága 108
A tárolás költségeinek meghatározása 108
A zöldségtárolás fajlagos költségalakulása 109
A tárolás költségfedezete és az árrés viszonya 111
Az állami szubvenció és a tárolás kapcsolata 113
A zöldségfélék téli raktározása során előforduló leggyakoribb tárolási módok 114
A burgonya téli tárolása 115
A vöröshagyma és a káposztafélék téli tárolása 126
A gyökér, a sárgarépa, a zeller, a cékla és a karalábé téli tárolása 130
A korszerű válogatási, osztályozási és csomagolási technika 130
Zöldségválogató és -csomagoló gépek 132
A zöldségcsomagolás főbb jellemzői 134
Csomagolási normák 137
A zöldségkereskedelemben alkalmazott árpolitika gyakorlati elemeinek főbb vonásai 141
A rugalmas ármegállapítás szükségessége 141
A szocialista kereskedelem által alkalmazott zöldségárak főbb jellemzői 144
A gyakorlati árképzés a zöldségforgalmazásban 148
Vállalati limitár 149
Beszerzési ár 150
Számlázási vagy kötési ár 151
A bizományosi ár 151
Originál ár (a manipulálatlan termék ára) 152
Amétás ár 154
A zöldségnövények átlagárainak változásai és a folyamat iránya 154
Az árinformációk jelentősége és forrásaik 155
A legfontosabb zöldségnövények kereskedelmi és forgalmazási gyakolatához szükséges alapvető tudnivalók 158
Káposztafélék 158
Fejeskáposzta 158
Kelkáposzta 162
Karalábé 165
Karfiol 169
Gyökérzöldségnövények 172
Sárgarépa 173
Petrezselyem 176
Zeller 178
Cékla 181
Retek 183
Burgonyafélék 187
Paradicsom 187
Étkezési paprika 194
Paradicsompaprika 199
Burgonya 202
Kabakosok 206
Sárgadinnye 206
Görögdinnye 209
Uborka 213
Tök 220
Hüvelyesek 222
Zöldborsó 222
Zöldbab 231
Hagymafélék 236
Vöröshagyma 236
Fokhagyma 241
Egyéb hagymafélék 243
Levélzöldségek 245
Fejessaláta 245
Spenót 248
Évelő zöldségfélék 250
Spárga 250
Sóska 252
Torma 256
Egyéb zöldségnövények 256
Csiperkegomba 256
Csemegekukorica 260
Irodalom 262
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve: 1977
Kötés típusa: fűzött
Oldalszám: 269 oldal
Méret: 20 cm x 11 cm


Jelenlegi ára: 1 860 Ft
Az aukció vége: 2021-07-30 00:07 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése